ALLA TIDERS SHOPPING!

Den 19 oktober 1962 öppnade Skandinaviens första, och Europas tredje, stormarknad i Jägersro. Det var varuhuset Wessels som tog det moderna steget att flytta utanför stadskärnan, med inspiration från USA och den ökade bilismen.

Invigningen blev en total succé, med omkring 25 000 besökare som kom för att handla billigt. Att stormarknaden använde sig av självbetjäning i shoppingvagnar var en spännande nyhet efter att man tidigare bara handlat över disk.

Wessels blev senare B&W, och idag har Jägersro Center byggts upp runt stormarknaden som nu heter Coop Forum. 60 års shopping fortsätter nu in i framtiden med det nya området som byggs upp i Jägersro.

KAOS VID
INVIGNINGEN

Köerna ringlade långa när Wessels öppnade en fredag i oktober 1962, både på vägarna dit och utanför själva varuhuset. De köpsugna kunderna började köa redan klockan 7, och när dörrarna öppnades klockan 10 var de 2 500 parkeringsplatserna fulla och till dörrarna ringlade en kö som var 150 meter lång och där folk trängdes 15 i bredd.

POLISAVSPÄRRNINGARNA
RÄCKTE INTE TILL

Många kollapsade i trängseln i och runt varuhuset, under dagen blev det totalt över 100 svimningstillbud och tre fick föras till sjukhus. Två ambulanssjukvårdare och tre Röda Korsetvärdinnor placerades senare under dagen inne i varuhuset för att ta hand om uttröttade kunder, och en ambulans stod redo utanför.

ALLT FRÅN SYNÅLAR
TILL BÅTAR

I den nya stormarknaden såldes ”allt från synålar till kompletta heminredningar” samt livsmedel, och utanför fanns plats för försäljning av större artiklar som båtar och campingartiklar. Kunderna fick själva förse sig med varor i nymodigheten kundvagnar och när de var färdiga betalade de i någon av de fjorton kassorna. Hela butiken kameraövervakades för att undvika snatterier.

SKANDINAVIENS FÖRSTA
STORMARKNAD

Kunder fick köa i uppemot en timme vid kassorna, och under bara de två första timmarna såldes hela 12 ton livsmedel. Totalt under dagen gick det åt 15 ton färskt kött, och tio olika slakterier i Malmö fick kontaktas för att få in tillräckligt med kött till nästa dag.

NU KÖPER VI
ALLT BRA BILLIGARE

Allt fler kvinnor hade vid denna tid börjat förvärvsarbeta, och då var det för många mer lockande att handla själva istället för att spendera lång tid vid butiksdiskar i specialbutiker. Dessutom hade kyl och frys gjort sina intåg i de svenska hemmen, vilket gjorde att man kunde börja storhandla istället för att dagligen behöva besöka grönsakshandlare, slaktare och bageri.

SÅ MYCKET VAR
PENGAR VÄRDA 1962

100 kronor 1962 motsvarar idag cirka 1 250 kronor. Så ett kilo köttfärs som kostade 6:70 skulle idag kosta ungefär 84 kronor. 400 gram kaffe i burk som på öppningsdagen såldes för inköpspriset 2:86 motsvarar 36 kronor. Mocka-kappan för 134:85 skulle idag kosta 1 685 kronor.

DET HÄNDE 1962

» Kubakrisen ställde världen på randen av ett kärnvapenkrig.

» ”Hylands hörna” och ”Alla vi barn i Bullerbyn” hade tv-premiär.

» Svensktoppen hade premiär i radio. Första ettan var Lars Lönndahls ”Midnattstango”.

» The Beatles blev först nobbade av skivbolaget Decca, men släppte senare sin debutsingel ”Love Me Do” på Parlophone.

» Marilyn Monroe avled av en överdos sömntabletter vid 36 års ålder.

MOT FRAMTIDEN!

Jägersro Center satsar för framtiden och förnyas ständigt. Idag har centret 26 000 m2 fyllda med butiker, restauranger, service och med nya spännande aktörer på ingång. Med flytten av travbanan i Jägersro utvecklas en mer myllrande stadsdel med 4 000 nya bostäder, förskolor, skolor och service. I 60 år har den här platsen funnits och kommer fortsätta finnas här för alla nuvarande kunder och nya boende med allt som behövs i vardagen.

ALLA TIDERS SHOPPING!